Sneller schrijven = inboeten op de kwaliteit van je werk?

Deze vraag treed namelijk, en zeker omdat onze auteur de afgelopen maand - in feite - nauwelijks productief was, ontegenzeggelijk naar de voorgrond. Het is per slot van rekening hoog tijd om weer uit de startblokken te schieten en, hopelijk, die verloren tijd alsnog een beetje goed te maken.
Echter, een hoger tempo is niet automatisch gelijk aan het opofferen van het niveau van je schrijfsels. Daar draai je dan overigens alleen maar voor op tijdens het herschrijven.

Maar hoe doe je dat dan; je schrijfsnelheid opdrijven en toch goed werk leveren?
Door de juíste technieken te hanteren:

 1. Plan je schrijfproces:
  Denk reeds op voorhand na over wat je precies op papier gaat zetten (vb. in de auto, tijdens het boodschappen doen, de was opvouwen, ...). Best maak je zelfs, of toch als het ingewikkeld/veel is, al een kort overzicht van de belangrijkste punten.

 2. Limiteer je tijd:
  En wat contradictorisch lijkt, maar net door een tijdslimiet in te stellen, zal je productiever zijn.
  Is een uur evenwel te lang, werk dan in blokken van x-aantal minuten. Vb. Na ieder kwartier/halfuur neem je vijf à tien minuten pauze.

 3. Ban perfectionisme:
  Wanneer je een zee van tijd hebt, kan je een synoniem voor een bepaald woord (vb. om te vermijden dat je te vaak hetzelfde woord achter elkaar gebruikt) alvast opzoeken op het moment dat je bezig bent met het pennen. Echter, wanneer je in tijdsnood zit, dan maakt dit eigenlijk niet zo uit. In een eerste versie gaat het er immers slechts om dat je alles, of toch zoveel mogelijk, op papier krijgt. Daarenboven voorkomt dit skippen dat je eventueel vastloopt precies omdat je het verhaal reeds feilloos probeert te krijgen.

 4. Haalbare doelen stellen:
  1000 woorden per dag schrijven in plaats van een eerder vooropgezet voornemen van 500 woorden maakt uiteraard dat je tijdswinst boekt.
  Al is er allicht wel een reden waarom je initiële target louter de helft was. Past het namelijk wel binnen je schema? Want als je voltijds werkt, kinderen hebt mét huiswerk en hobby's na schooltijd, eten moet maken/het huishouden doen nadat de kids in bed liggen, ... dan zal er natuurlijk maar weinig in huis komen van die 1000 woorden per dag neerpennen. En dat werkt toch alleen maar ontmoedigend.

 5. Afleidingen vermijden:
  Zorg voor een rustige schrijfomgeving weg van alles en iedereen, zodat je niet gestoord wordt. Zeg het overigens aan je huisgenoten dat ze je met rust moeten laten/ dat het jouw tijd is wanneer jij je in je 'schrijfhol'/bureau/ ... terugtrekt.
  En schakel meldingen van je computer/Ipad/telefoon uit. Zo vul je je schrijftijd per slot van rekening toch niet alsnog met scrollen/mails beantwoorden/... .

 6. AI inschakelen:
  Gevreesd door bijna iedere schrijver, maar soms erg handig. Als je immers alsnog vastloopt in een scène, kan je het ingeven in ChatGPT, TypetoneAI, ... als prompt. En de uitkomst daarvan kan je op de juiste weg zetten. Want mogelijks zie je daarna het bos weer tussen de bomen, of krijg je een bepaalde koers, die je hoegenaamd niet wilt nemen, en kan je bijgevolg net de tegenovergestelde richting uit schrijven.

Hoewel, zowaar al deze tips gecombineerd, het ook voor onze auteur sowieso een kleine uitdaging wordt. Het is en blijft namelijk zomervakantie. En twee kids in huis is uiteraard niet zo bevorderlijk... Fingers crossed.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Sneller schrijven = inboeten op de kwaliteit van je werk?

Zomertijd

Sneller schrijven = inboeten op de kwaliteit van je werk?

Uitslag

Paraplu

The waiting game