Verhaalsoort

Het bepalen van je genre, voordat je begint met pennen, is toch wel enigszins belangrijk. Want vb. een thriller, en pakweg een romantisch verhaal, hebben een andere opbouw.
Als, in vb. een boek van 200 bladzijden, de eerste dode namelijk pas wordt ontdekt/valt na 100 pagina's, dan heb je een wel erg lange inleiding. En dat terwijl het in een liefdessaga perfect kan dat de eerste kus pas na 100 pagina's gebeurd. In een goed romantisch verhaal draait het er immers net om je held(in) en diens liefdesinteresse zo lang mogelijk uit elkaar te houden. Want zodra ze elkaar vinden, en er geen (andere) reden meer is om níet samen te zijn, is je boek - op eventueel een paar losse eindjes na - in feite verteld.
Al wil dit uiteraard niet zeggen dat je, als je de ene keer een chicklit hebt geschreven, vervolgens geen misdaadroman zou mogen pennen... Hoewel je in dat geval mogelijks wel van uitgever zal moeten veranderen, aangezien de meesten zich specialiseren in een specifiek genre.

Zoek hoe dan ook niet naar het gat in de markt. Of naar dat ene subgenre, waar er nog niet zo heel veel boeken van bestaan. Fijn natuurlijk als het verhaal, wat je wilt vertellen, een schot in de roos zal blijken te zijn, maar dat is evenwel niet het belangrijkste. Een boek tot stand brengen, van de eerste woorden op papier zetten tot het indienen van je manuscript, vergt per slot van rekening heel wat. En de kans dat je het afmaakt, als je hart er niet vol van is, is daardoor vrijwel nihil. Er zijn namelijk heel wat auteurs in spe, die wel beginnen aan hun boek maar het nooit afmaken. En vaak precies omdat ze begeestering missen. Focus bijgevolg niet te zeer op wat je zou móeten vertellen, maar liever op hetgeen je wílt vertellen.

Echter, hoe kom je er dan achter of je vb. een misdaadroman, of een fantasy-verhaal, moet pennen?

- Welke boeken lees je zelf graag?
- Wat vind jij een interessant onderwerp en waarom?
- Welke schrijvers/verhalen bewonder je?
-> Het antwoord op deze vragen geeft je, wellicht, wel alvast een beeld van de richting die je zal uitgaan.

Al zal je het pas echt weten door het te doen. So, on that note, gaat onze auteur ook zelf maar weer eens verder doen met haar nieuwste poging tot het creëren van een boek, van start to finish... Hoewel ze er zelf wel nog niet helemaal uit is of het nu een romantisch verhaal is, of een misdaadroman... Of een beetje van allebei. Want ook dat kan natuurlijk; het is niet omdat je een bepaald genre voor ogen had, dat het uiteindelijke verhaal zich daartoe laat beperken. Sommige boeken vallen immers onder meerdere categorieën. Ofte subgenres.

Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Verhaalsoort

Zomertijd

Sneller schrijven = inboeten op de kwaliteit van je werk?

Uitslag

Paraplu

The waiting game