Maak van pennen een gewoonte

Hoe doe je dat echter? Want de adviezen over waar, wanneer én hoe lang je dan precies moet schrijven, lopen nogal uiteen.

En hoogstwaarschijnlijk net omdat er geen 'one size fits all' is...

Maar hoe pak je het dan - en zeker als beginnend auteur - best aan?


1) Wees niet bang van een leeg blad.
Het is immers beter om toch iets neer te krabbelen, dan helemaal niets. Een leeg blad kan je per slot van rekening niet herwerken!

2) Regelmaat.
Probeer steeds op een vast moment te pennen. Al zal het - vooral in het begin - ook nog zoeken zijn naar wat het beste werkt voor jou; s'morgens of s'avonds? Elke dag 30 à 60 minuten, of een blok van een paar uur in het weekend?

3) Overal en altijd 'klaar' zijn.
Neem, waar je ook gaat, steeds je 'gerief' mee (schrijfgerei en papier). Je weet namelijk maar nooit - en met name in de voorbereidende fase - wanneer je inspiratie toe zal slaan.

4) Ban afleiding.
Wanneer je effectief klaar zit om te pennen, zet je gsm dan op stil of leg deze buiten handbereik en zet je meldingen af. Zo kom je alvast niet in de verleiding om toch nog 'iets anders' te doen.

5) Vast quotum.
Sommige auteurs werken hier liefst niet mee (zoals onze schrijfster), al kan het jou misschien net wél helpen wanneer je een bepaald woordaantal vooropstelt om te (proberen) halen.
Wees evenwel realistisch en stel jezelf geen 1000 woorden per dag als doel. En zeker niet als je ieder etmaal maar een uurtje kan werken aan je boek.

6) Associatie.
Je kan vb. telkens vóór je begint een halfuur gaan wandelen om je hoofd vrij te maken. Of je gaat steevast na het avondeten naar je 'schrijfhol' en eet daar je dessert... Of pas nadat je je woordaantal hebt gehaald. Zeker als je een zoetekauw bent, haal je het dan vast wel ;-)

Hoe dan ook het belangrijkste is dat je doet wat voor jou werkt. Én dat je onthoudt dat Rome ook niet in één dag werd gebouwd!

Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Maak van pennen een gewoonte

Zomertijd

Sneller schrijven = inboeten op de kwaliteit van je werk?

Uitslag

Paraplu

The waiting game